Komponentdatabase
prosjektgruppen

Fra frisør til innovatør – nå kan frisørene senke skuldrene

Fønerrevolusjonen Dual Air lanseres i disse dager – NOCA har bidratt på veien fra idé til ferdig produkt.

Vigdis Marthinsen så med egne øyne, og følte på egen kropp, smertene som ligger bak den dystre statistikken som viser at halvparten av norske frisører opplever jobbrelaterte helseskader. Etter å ha tenkt, utforsket og forsket kom hun fram til en nyskapende løsning på problemet. 

Se NRK sin reportasje med intervju hos NOCA her

toppbilde

Noca-rådgiver Tore Eide har bidratt på elektrodesign og har samarbeidet tett med Marthinsen gjennom hele prosessen.

 

Marthinsen har vært frisør og salongeier i over 30 år. Rollen som gründer kjenner hun godt – men rollen som innovatør var ukjent og ny. «Det er første gangen jeg gjør noe slikt. Å gå fra å jobbe med frisører til ingeniører har vært interessant og utfordrende. Det har vært viktig med aktører som NOCA, som hele tiden har forsterket troen min på at Dual Air kan produseres og leveres til markedet. Sammen har vi funnet løsninger på alle utfordringene et så komplekst produkt som Dual Air medfører», forklarer Marthinsen, som har fått teknologien patentert over hele verden.

Høye skuldre
For DualAir er unik i verden. Tradisjonelle fønere har bare én sylinder for luftutblåsning. Dual Air har to. De to luftutløpene og beslutningen om å ha touchdisplay i stedet for “steinalderknapper”, som Marthinsen kaller det, har skapt utfordringer. «En horde med trønderbedrifter har bidratt på alt fra mekanisk design, luftstrømningsberegninger og produktdesign – og NOCA har bidratt i utviklingen, industrialiseringen, kretskortproduksjonen og sammenstillingen.»

Bygger opp kundekretsen
«I NOCA elsker vi å jobbe med innovatører som Dual Air. Vi vil hjelpe innovatører ut til markedet. På den måten er vi selv med på å bygge opp vår fremtidige kundekrets. Vigdis kom til oss med en god idé, grundig forarbeid og et gjennomtenkt konsept. Deretter kunne vi bidra med våre styrker», forklarer Kristian Fossum, leder for industrialisering i NOCA.

Lydnivået på prototypene ble nøye testet. Testingen ble blant annet gjennomført i samarbeid med trondheimsselskapet ComputIT.

NTNU og forskningen bak
Etter å ha operert begge skuldrene på grunn av belastningsskader og etter å ha observert belastningen på sine kolleger, mistenkte Marthinsen at føneren var den store synderen som fører til nakke- og skulderplager blant frisører. Hun tok mistanken sin til forskningsmiljøet på NTNU, og har hele veien hatt en vitenskapelig tilnærming til produktutviklingen. «Jeg har samarbeidet med NTNU Industridesign – og sammen har vi filmet frisører i arbeid og gått gjennom eksisterende forskning. Mistanken min ble bekreftet: Føneren er den store synderen. Det er “pistolgrepet” på tradisjonelle fønere som gjør at frisørene ofte må løfte armene veldig høyt», sier Marthinsen. Det er i denne armposisjonen at slitasjen på nakke, skuldre og armer er verst.

Populære prototyper
Hvis frisørbransjen mottar Dual Air med åpne armer kan Marthinsen endelig se frisørene senke skuldrene. “Drømmen min er at frisører skal kunne stå lengre i yrket. Det er trist å se unge frisører gi seg fordi kroppen ikke tåler mer. Tilbakemeldingene på prototypene, som har vært testet i norske frisørsalonger i mange år, har styrket troen min på at Dual Air kan være et viktig skritt i retning av en friskere frisørbransje», sier Marthinsen.

Tror Dual Air lykkes på markedet
«Vi har stor tro på at Dual Air lykkes i markedet etter det grundige forarbeidet som er gjort. Vigdis er en gründer som har tenkt på alt og har satt sammen en trøndersk, tverrfaglig og høyst kompetent prosjektgruppe. NOCA er vant til å levere til både havbunn og verdensrom, men når en sluttbruker i en frisørsalong skal ha produktet i hånden store deler av dagen, stilles det vel så store krav til robusthet, funksjonalitet og levetid. Dual Air-prosjektet har vært utfordrende, spennende og lærerikt for oss i NOCA», avslutter Fossum.

prosjektgruppen

Her er noen av de mange trønderske aktørene i prosjektmøte. På bildet ser man representanter fra NOCA, Inventas, Haugum Produkdesign og Dual Air.